Ana Nicoleta Avramescu și Viorel Guțu, doi profesori care au transformat un sat în centru editorial
Doi profesori hunedoreni au ales să-și schimbe viețile, atât pe plan social, cât și din punct de vedere profesional și când spun asta mă refer la activități complementare activităților didactice. Sâmbătă, 19 August 2023, Ana Nicoleta Avramescu și Viorel Guțu au deschis larg porțile curții în care se află casa personală pentru a lansa două cărți apărute la Editura CORVINIAS – „Casa de la țară, raiul nostru zi de zi” și „Potențialul turistic etnografic în Ținutul Pădurenilor”.
Cartea semnată de Ana Nicoleta Avramescu – „Casa de la țară, raiul nostru zi de zi” -, este un jurnal, piedică în calea uitării, în care autoarea ne face martorii unei metamorfoze sociale și a descoperirii alternativei rurale ca mod de viață a unei profesoare crescută la oraș. Pornind totul dintr-un amestec de curiozitate și dragoste față de animale, doamna profesor a început, alături de soțul domniei sale, să crească păsări de curte în municipiul Hunedoara. Cu timpul, spațiul a devenit insuficient și s-a simțit nevoia unei relocări, motiv pentru care au decis să cumpere o casă la țară, într-un sătuc relativ apropiat de Hunedoara, Ocolișul Mare.
Volumul care a văzut lumina tiparului ne dezvăluie, pagină cu pagină, transformarea casei într-o locuință pentru familia de dascăli și adăpost pentru animăluțele pe care le îndrăgesc. Astăzi su în grijă peste 300 de găini, gâște, rațe, iepuri, căței, pisici. Curtea casei lor este plină de viață și echilibru. Au reușit să construiască un adevărat ecosistem în care te simți copil de cum le treci pragul și îți redescoperi vise demult prăfuite.
Cealaltă apariție editorială, „Potențialul turistic etnografic în Ținutul Pădurenilor”, ne prezintă din punct de vedere stiințific, într-un mod accesibil, zona minunată a pădurenilor hunedoreni. Chiar autorul, Viorel Guțu, ne mărturisește că „maniera de abordare a mterialului prezentat este una pur descriptivă, de expunere a elementelor cultural etnografice ale acestei zone și de prezentare a principalelor obiective turistice existente în Ținutul Pădurenilor”.
Fiind originar din Giurgiu și hunedorean prin adopție i-am cerut domnului profesor să ne explice de unde pornirea asta de a decripta tainele unui asemenea ținut de către un „mitic”. „Practic, aproape trei sferturi din această carte a fost lucrarea mea de licență, pe care am prezentat-o la finalul facultății. Atunci, îndrumătorul meu mi-a sugerat să materializez munca asta într-o carte accesibilă publicului larg. Nu am privit cu destulă seriozitate la vremea respectivă îndemnul pe care l-am primit, dar după ani de zile, după ce am ajuns să mă bucur de ospitalitatea oamenilor din aceste locuri, am concluzionat că este imperios să fac lucrul ăsta. Am completat studiile de atunci, am făcut o documentare care să reactualizeze informațiile și iată-ne azi aici”, ne-a precizat domnul Viorel Guțu.
Ideea lansării de carte într-o curte, la țară, a stârnit curiozitatea autorului acestor rânduri și am purces la întrebări suplimentare, prilej cu care am aflat care este programul unor profesori de oraș care locuiesc la țară. Că este timp, atunci când vrei, pentru toate activitățile utile și necesare și că nimic nu te împiedică să faci lucruri minunate în comunitatea din care faci parte.